strategische veranderingsprocessen
Het Benthemplein

Het Benthemplein

De situatie

Door de verandering van het klimaat zien we ook in Nederland steeds heftigere regen (zogenaamde clusterbuien). Vaak kan het riool het vele water niet goed meer verwerken. In steden met veel gebouwen en bestrating levert dat veel wateroverlast. Tunnels, straten en kelders lopen binnen een zeer korte tijd onder. Een creatieve oplossing is het vasthouden van het water voordat het terugvloeit naar het riool. Precies dat is gerealiseerd in het Benthemplein in Rotterdam. Het is een plein geworden met een skate-bassin en een verdiept sportveld. Tijdens extreme regenbuien zorgen deze boven- en ondergrondse bassins (waterberging) dat de straten niet overstromen. Het Benthemplein is het grootste Europese waterplein met een multifunctioneel karakter. Waterberging, sport, recreatie en ontspanning komen hier slim samen op één plein.

Onze bijdrage

Allereerst hebben wij een stakeholderanalyse uitgevoerd en de diverse belangengroeperingen actief betrokken bij de planvorming. Onder de naam ‘urbanisten’ hebben omwonenden zich verenigd en samen met de architect en de gemeente Rotterdam actief meegedacht over ontwerp en inrichting van het plein. Naast deze vergaande vorm van burgerparticipatie hebben wij ook andere partijen betrokken, waaronder een aantal hogescholen, een sportschool en een kerk. Dat deden we onder andere door bijzondere momenten te markeren en te organiseren: bij de start, tussentijds om de vorderingen van het werk te laten zien en aan het einde een openingsfeest. Ook de pers- en woordvoering was in onze handen. Gedurende het hele project hebben we veel vakbladen en tijdschriften gehaald, daarnaast landelijk, regionale en nationale TV en als klap op de vuurpijl ook nog aandacht van CNN.

Het resultaat

Er ligt nu een prachtig mooi plein dat door vele mensen actief gebruikt zal worden in een unieke combinatie van recreatie en waterberging. Mogelijk gemaakt doordat het project vanaf het begin door en voor iedereen is ingezet. Niet alleen omwonenden hebben zich aan het plan gecommitteerd; alle stakeholders, inclusief bestuur en wethouders, hebben zich enthousiast verbonden aan het plein.

Uitzending CNN:

http://edition.cnn.com/video/?/video/business/2013/08/20/the-city-rotterdam-future-mayor-floating-houses.cnn