strategische veranderingsprocessen
‘’De beste ideeën ontstaan op een bierviltje, juist als het gaat over de toekomst van mobiliteit’’

‘’De beste ideeën ontstaan op een bierviltje, juist als het gaat over de toekomst van mobiliteit’’

Vandaag, 3 december 2014, vond het congres ‘’Mobiliteit van de toekomst: van triple helix naar gouden vierhoek’’ plaats op de Automotivecampus in Helmond. Hierin werd onder meer het onderzoek van Connected Strategische Veranderings Processen in samenwerking met onderzoeksbureau Newcom gepresenteerd. Het onderzoek is het eerste landelijke onderzoek onder de Nederlandse bevolking waarin de vraag is gesteld hoe er tegen “mobiliteit van de toekomst in 2030?’’ wordt aangekeken. In het onderzoek werd onder andere ingegaan op de  innovatietechnologie de connected cars (coöperatieve systemen) en de zelfrijdende auto (Google cars). Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu nam daarna onder applaus het rapport in ontvangst.

Rutger Krans (Rijkswaterstaat): Ik vond de workshops vandaag leuk waarbij de juiste discussies werden gevoerd. Tevens heb ik goede contacten gelegd tijdens de workshops met o.a. het ministerie van Infrastructuur en Milieu. De Gouden Vierhoek is vandaag besproken maar hier ligt nog missiewerk. We moeten niet naar bepaalde sectoren kijken, maar we moeten hier allemaal mee aan de slag’.

Tijdens het congres kwam ook de automobilist zelf aan het woord. Gedurende de workshop en het debat in het middag programma waren vertegenwoordigers van de Nederlandse bevolking aanwezig om vragen te beantwoorden en hun visie op het onderwerp te geven. In de lunchpauze werd er speciaal aandacht besteed aan de nieuwe generatie. Bassischoolleerlingen gaven hierin toelichting op de door hun gemaakte kunstwerken en beelden over de auto in 2030. Volgens deze leerlingen zijn er grote mogelijkheden voor de Ipad in de nieuwe auto. Enkele sluiten zich daarnaast ook aan bij de 2% van de Nederlandse bevolking die een zwevende (vliegende) auto zien als de auto van de toekomst.

Bart van de Hulsbeek (Careo): ‘ Ik vond het vandaag een lekkere interactieve dag met goede en vlotte opeenvolging. Wat ik bijzonder vond vandaag is dat het tijdspad mbt mobiliteit voor de toekomst voor het eerst concreet benoemd is’.

Het middagprogramma richtte zich op het samenbrengen van verschillende partijen middels het Toekomstcafé, immers de beste ideeën ontstaan op een bierviltje, waarin dieper werd ingegaan over de toekomst van mobiliteit. Hier konden deelnemers onder het genot van koffie en thee deelnemen aan de workshops en het gesprek aangaan. Het ministerie van I&M zocht de verdieping op wat betreft regelgeving en verzekeringsmakelaar AON gaf toelichting op aansprakelijks problemen die deze innovaties wellicht kunnen opleveren. Mercedes Benz en Bosch gaven hun visie op innovaties zoals autonoom rijden. Tot slot maakten onderzoeksinstituut Rathenau en Connected Strategische Veranderingsprocessen het rijtje compleet met hun toelichting over de positionering van Nederland en de betrokkenheid van de Nederlandse bevolking.

Michel Hagoort (Gemeente Alphen aan den Rijn): ‘ Ik vond het een ontspannen dag waarin sprekers zeer toegankelijk waren en ik gericht mijn vragen kon stellen. De dag was gevuld met actieve sessies. Ik heb vandaag veel informatie opgedaan en ik ga met deze informatie verder aan de slag. Zo weet ik nu beter wat de materie inhoud en ga ik nadenken over o.a. de impact op ruimtelijke ontwikkelingen’.